redirect

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Θέσεις και απόψεις του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera Balkans.

Θέσεις και απόψεις του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera Balkans.

Το Μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα πολύ σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα για την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας μια σειρά από παράγοντες που διαμόρφωσαν αυτό το κλίμα, όπως η κατάσταση εμπόλεμων χωρών, η αυξημένη προσφυγική ροή από τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους που αναζητούν την ελπίδα και το όραμα μιας καλύτερης ζωής, έχοντας στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά, η οικονομική ασφυξία της Χώρας μας και η καθυστέρηση εκταμίευσης κονδυλίων από την Ευρώπη, η δέσμευσή μας απέναντι στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς κανόνες καθώς και το ανθρώπινο πρόσωπο  που οφείλει να δείξει η Χώρα μας απέναντι στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πώς είναι να είσαι πρόσφυγας και να ξεριζώνεσαι από την Πατρίδα σου, αναζητώντας το όραμα και το δικαίωμα στη ζωή σε μια ξένη χώρα.
  Οι εμπόλεμες καταστάσεις γεννούν την μετανάστευση και αυξάνουν σε ανυπολόγιστο βαθμό τα προσφυγικά ρεύματα. Δεν είναι ώρα να καταλογίσουμε ευθύνες στις προηγούμενες Κυβερνήσεις για την έλλειψη σχεδιασμού στο Μεταναστευτικό ζήτημα. Η δική μας Κυβέρνηση έχει σχέδιο δράσης, το οποίο βρίσκεται σε διαμόρφωση σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει κοινό σημείο επαφής και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να έχει δεχτεί μέχρι τώρα, την δεδομένη χρονική στιγμή που μιλάμε, καμία οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη.
  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια  στο Λουξεμβούργο τόνισα ότι το Μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά κυρίως Ευρωπαϊκό και αρχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις και πρέπει να απασχολήσει και τον ΟΗΕ. Έκανα έκκληση συγχρόνως και στο FRONTEX για στήριξη και οικονομική βοήθεια, εκθέτοντάς τους τα μέσα που χρειαζόμαστε και μας είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της Αστυνόμευσης στα χερσαία σύνορά μας αλλά κυρίως στη θάλασσα, με την συνδρομή ασφαλώς και όλων των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Μηχανισμών και Φορέων. Οι θέσεις μου προκάλεσαν αίσθηση και έγιναν απολύτως δεκτές και κατανοητές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τριπλασιάστηκε η χρηματοδότηση του Frontex για την Ελλάδα από 6 εκατ. ευρώ σε 18 εκατ. ευρώ και επιπλέον ενισχύθηκε η δράση στα χερσαία σύνορα και στη θάλασσα με τα σχέδια επιχειρήσεων «ΑΣΠΙΔΑ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».
  Η συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Υπουργό κα ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ καθώς και με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό κ. ΠΑΝΟΥΣΗ, καθώς και με όλη την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, όπως και με τις αρμόδιες τοπικές αρχές και εθελοντικές οργανώσεις, ακόμη και με απλούς πολίτες, επέφερε θετικά αποτελέσματα, ειδικότερα από τη θέση του Συντονιστή που κατέχω σε ό,τι αφορά τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, Υπηρεσίες και Φορείς.
  Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι τους τελευταίους επτά μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν εισέλθει 160.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ευρώπη. Τονίζεται ότι είναι  ανεξέλεγκτες  οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Χώρα μας, γεγονός που έκανε την Ευρώπη να αναθεωρήσει τις θέσεις της. Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχει παρέμβει και ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος για την επίσπευση των διαδικασιών της χρηματοδότησης  και την εκταμίευση των κονδυλίων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι ήδη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσό των 475 εκατ ευρώ σε βάθος 6ετίας για την διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος και αναμένεται η πρώτη δόση ύψους 30 εκατ. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι στα άμεσα σχέδιά μας η δημιουργία πρόσθετων χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, όπου κρίνεται αναγκαίο, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Γνωρίζετε το πρόσφατο παράδειγμα στο νησί της ΚΩ που καταβάλλαμε τεράστιες προσπάθειες τόσο εγώ από τη θέση του συντονιστή, σε συνεννόηση με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία όσο και τα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, το Λιμενικό Σώμα και οι τοπικές Αρχές  για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποσυμφόρηση της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε στο νησί, κάτι που επιτύχαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με συνεχή αγώνα, όπως έγινε ευρέως γνωστό.
  Συχνά γίνεται λόγος για την πρόβλεψη των μεταναστευτικών ροών. Μα ποιος μπορεί να προβλέψει μια τέτοια κατάσταση που εξαρτάται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες που δημιουργούν ένα τραγικό κλίμα με απρόσμενες συνέπειες; Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, προκειμένου να πείσουμε τους  Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να κατανοήσουν το μέγεθος του μεταναστευτικού ζητήματος και στηρίξαμε τη θέση μας προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα απαιτεί άμεσες λύσεις.
  Σαφώς και θα πρέπει να επιμείνουμε περαιτέρω για δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στις Ευρωπαϊκές Χώρες και να προλάβουμε την επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη επέκταση του προβλήματος στα Βαλκάνια, πράγμα το οποίο έχουμε υποστηρίξει με ισχυρά επιχειρήματα και έχει γίνει πλέον αποδεκτό. Συγχρόνως, απαιτείται να γίνει και επανεξέταση της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης να χαράξουμε κοινή πορεία στη βάση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Κανόνων .

Αξίζει να σας αναφέρω ότι στα άμεσα σχέδια δράσης μας είναι:
  1.    Η δημιουργία περισσοτέρων χώρων πρώτης υποδοχής και ανοιχτής φιλοξενίας
  2.   Ταχύτερες ενέργειες καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης διοικητικών εγγράφων για τους πρόσφυγες.
  3.    Άμεση διάθεση πλοίων για την μεταφορά των προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όσο διαρκεί το μεταναστευτικό πρόβλημα.
  4.              Πάταξη των κυκλωμάτων δουλεμπόρων.
  5.      Διπλωματική ενίσχυση των θέσεών μας στα Ευρωπαϊκά και Διεθνή φόρα
  6.      Η  Δημιουργία κατάλληλου κλίματος και γέφυρας επικοινωνίας στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την γειτονική Τουρκία για διμερή συνεργασία πάνω στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
  7.    Να υλοποιηθεί η θέση του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου σε θέματα μετανάστευσης, κ. Δημήτρη ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ για συνεδρίαση σε τακτική βάση των Ευρωπαϊκών Οργανισμών, Europol, Frontex, Easo, Eurojust με τη συμμετοχή και του ΟΗΕ, για την εκτίμηση της διαμορφούμενης σε κάθε περίπτωση κατάστασης και τη λήψη επιβαλλομένων μέτρων που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.