redirect

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Συνάντηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ με τον Νορβηγό Υπουργό Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου κ. Vidar Helgesen στη Μυτιλήνη.

 

  Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ είχε συνάντηση  (05/08/2015) στη Μυτιλήνη, με τον Υπουργό Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της Νορβηγίας κ. Vidar Helgesen. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Sjur Larsen, σύμβουλοι και συνεργάτες του Νορβηγού Υπουργού, η Προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Μενέλαος ΚΩΣΤΑΡΗΣ. Επισκέφθηκαν την περιοχή του Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας στη Μόρια, καθώς και το νέο κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Μυτιλήνη.


  Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ δήλωσε σε τοπικά μέσα και δημοσιογράφους ¨το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής εδώ στη Λέσβο  θα παραδοθεί και θα λειτουργήσει μέσα στον επόμενο μήνα και θα ελαφρύνει και θα αποσυμφορήσει  κατά πολύ την κατάσταση και θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες μεταναστών που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.   Η Μυτιλήνη, όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου,  αντιμετωπίζει μεγάλες ροές μεταναστών, ως επί το πλείστον προσφύγων που αντίκρισα κι εγώ ο ίδιος και οι προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, και κατ΄ επέκταση των εμπλεκομένων Υπουργείων,  καθώς και όλων των άλλων φορέων που συμμετέχουν σε αυτό είναι αξιοθαύμαστες και ξεπερνούν τις δυνατότητες  τους.¨

 
Να σημειωθεί ότι η Νορβηγική κυβέρνηση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ (FRONTEX) έχει ήδη διαθέσει ένα σκάφος για τον έλεγχο των συνόρων και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το οποίο οι ανωτέρω επισκέφθηκαν μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ παράλληλα συνδράμουν οικονομικά και άλλες δράσεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών πάνω στο θέμα αυτό .

  Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη ΓΙΑΝΝΕΛΗ, όπου πέραν των ανωτέρω συμμετείχαν και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Νίκος ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος ΓΑΛΗΝΟΣ, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και άλλοι τοπικοί παράγοντες



Στη σύσκεψη αναλύθηκαν ειδικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν από τις όλο και αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και οι επιπτώσεις τους τόσο σε τοπικό και εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.


  Ο Νορβηγός Υπουργός κ. Vidar Helgesen δήλωσε ότι η ενημέρωση από ελληνικής πλευράς ήταν εκτενής και επεσήμανε την κρισιμότητα του μεταναστευτικού προβλήματος της Ελλάδας και το χαρακτήρισε πρόβλημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις.

 Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, ο οποίος είπε ότι ¨ Οι μεταναστευτικές ροές υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας. Έχει κλιμακωθεί η κατάσταση από την εισροή των μεταναστών και των προσφυγικών κυμάτων. Χρειαζόμαστε την άμεση ανταπόκριση της Ε.Ε. και πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι και Ευρωπαϊκό θέμα και ότι πρέπει να απασχολήσει άμεσα την διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Εκτίμησε δε ότι οι συνέπειες από αυτό δεν έχουν φανεί στο πραγματικό τους μέγεθος ακόμη, οι διαστάσεις του οποίου θα φανούν τα επόμενα χρόνια και μέσα στην επόμενη δεκαετία¨

  Η  Νορβηγική Εφημερίδα DAGSAVISEN με άρθρο της έγραψε χαρακτηριστικά τα εξής:
«ΖΗΤΑ ΑΠΟ Ε.Ε.
Ο Αναπληρωτής  Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει ταχύτερα. Κάνει λόγο για αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά και για αλλαγή της πολιτικής της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες.
Χρειαζόμαστε δράση τώρα, υπάρχει επιτακτική ανάγκη. Πρέπει, μεταξύ άλλων, να βελτιστοποιηθεί η κατανομή των μεταναστών, δηλώνει ο Τζανέτος Φιλιππάκος στην εφημερίδα  Dagsavisen.
Λέει ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν μόνο ελληνικό πρόβλημα και ότι η διαχείρισή τους στα νησιά, όπου οι ντόπιοι είναι λίγοι, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η Ελλάδα έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και καταβάλλουμε προσπάθεια  να ανταποκριθούμε αρκετά γρήγορα…………......στις ανάγκες που δημιουργούνται από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη , λέει ο Φιλιππάκος.»

«Ber EU
Hellas’ Visegeneralsekretær, Ministry of Interior og Administrativ Reconstruction, Tzanetos Filippakos ber EU om å handle raskere. Han snakker om økt finansiering, men også en endring av unionens flyktningpolitikk.
– Vi trenger handling nå, det haster. Flyktningene må blant annet distribueres bedre, sier Tzannetos Filippakos til Dagsavisen.
Han sier flyktningene ikke bare er et gresk problem, og at det er ekstra vanskelig å håndtere på øyene, der lokalbefolkningen er liten.
– Hellas har enorme økonomiske problemer, og vi rekker ikke svare raskt nok på……………, sier Filippakos. » 


  Στο τέλος των επισκέψεων στην Μυτιλήνη ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ διατήρησε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στην υλοποίηση μέρους των σχεδίων μας  και πως το ζήτημα του μεταναστευτικού θα είναι διαχειρίσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.